سایر

حج؛ بی کرانه، بی جانشین …

به گزارش آرمان خبر، هرچه از فضیلت حج بگوییم، هرچه به آیات و روایات و احادیث نقل شده از امامان معصوم (ع) تمسک بجوییم برای بازگویی ابعاد پنهان و پیدای حج، گویا به قطره‌ای از دریا اشاره کرده‌ا‌یم؛ دریایی که کرانه ندارد و بی‌پایان است و می‌توان تا بی‌نهایت در آن غور و غوص کرد و گنج و دُّر و گوهر یافت.

سررشته این ادعا هم به معصومین (ع) می‌رسد؛ آنجا که یکی از اصحاب امام صادق (ع) به نام زراره، حدیثی از آن حضرت نقل می‌کند که بیانگر عظمت و جامعیت حج و بی‌پایان بودن فضیلت‌های آن است.

در کتاب “نوش بندگی” نوشته احمد سعادت‌فر آمده است: زراره به امام صادق (ع) عرض می‌کند: چهل سال است که من از شما درباره حج سؤال می‌کنم و شما پاسخ می‌دهید، موارد و توضیحات حج چقدر است که همچنان پاسخ می‌دهید؟

حضرت در پاسخ می‌فرماید: «زراره، حج گزاردن از دو هزار سال قبل از آفرینش آدم مطرح بود. حال تو می‌خواهی مسائل آن ظرف چهل سال به پایان برسد؟/ یا زواره بیت حج الیه قبل آدم بالفی عام تُریدُ عَن تُفنی مَسَائِلُهُ فِی أَربعین عاماً»

حج معادل و جایگزین ندارد

جدای از اینکه دریای حج و مسائل و فضیلت‌هایش بی‌پایان و بی‌کرانه است، بر اساس فرموده امامان معصوم(ع) می‌توان ادعا کرد که حج هیچ معادل و جایگزینی هم ندارد.     

امام صادق (ع) دراین‌باره فرمود: رسول خدا (ص) از حج برمی‌گشتند، مردی نزد حضرت آمد و عرض کرد: من فردی ثروتمندم، مرا به کاری راهنمایی کنید تا به ثوابی که حجاج به آن می‌رسند، برسم. حضرت (ص) فرمود: «اگر به کوه ابوقبیس برای تو طلای سرخ باشد و آن را در راه خدا انفاق کنی، به آنچه حجاج به آن رسیده‌اند، نخواهی رسید.»

شخصی از امام صادق (ع) می‌پرسد: «آیا رفتن به حج افضل است یا صدقه دادن؟ حضرت سه مرتبه فرمود «مَا أَحْسَنَ الصَّدَقَه / صدقه بهتر و افضل نیست». ایشان در ادامه فرمودند: «وَ أَنِّی لَهُ مِثْلُ الحَجّ/ و کجا مثل حج برای او خواهد بود؟ آنگاه فرمود: هر دو کار را انجام دهید. 

حضرت همچنین فرمودند: «دِرْهَمٌ تُنْفِقُهُ فِی الْحَجِّ أَفْضَلُ مِنْ عِشْرِینَ أَلْفَ دِرْهَمٍ تُنْفِقُهَا فِی حَق/ یک درهم که برای حج خرج کنید، افضل از بیست هزار درهم است که در راه حق دیگری خرج کنید.»

جمله زیبایی نیز از رسول خدا(ص) درباره منزلت حج و بی‌مانند بودن آن نقل شده است که فرمودند: «کل نعیم مسئولٌ عَنْهُ صَاحِبُهُ الّا ما کان فی غزو أو حج/ از هر نعمتی سؤال می شود که چگونه هزینه شده است، مگر آنچه برای جنگ و حج خرج می‌شود.»

در جای دیگری از امام صادق (ع) پرسیده شد: حج افضل است یا آزاد کردن بنده؟ فرمودند: «حج». سپس سؤال شد: اگر دو بنده آزاد کند، کدام افضل است؟ دوباره فرمود: «حج». همین طور تعداد بنده‌ها را بالا برد تا گفت آزاد کردن سی بنده افضل است یا حج؟ حضرت فرمود: «حَجَّةٌ اَفضَل/ یک حج به جای آوردن افضل از آن است. ( وسائل شیعه،ج11،ص121) 

دعاى ملائکه برای آرزومندِ حج

با توجه به شرف و منزلت و اهمیت حج و استحباب تکرار آن، امام صادق (ع) درباره کسی که تصمیم داشته باشد هر ساله حج به جای آوَرَد، ولی موفق نشود، فرمودند: « ملائکه‌ای که مأمور بر زمین هستند، برای او اینگونه دعا می‌کنند: خدایا اگر قرضی دارد، ادا کن. اگر بیماری‌ای دارد، شفایش بده. اگر فقیر است، بی‌نیازش گردان. اگر گرفتاری‌ای دارد، برطرف کن و اگر خواسته‌ای دارد، اجابت فرما.» 

امام صادق (ع) سپس فرمود: «مردم برای خودشان دعا می‌کنند و دعای ملائکه برای کسی است که نتوانسته است حج به جای آوَرد، ولی تصمیم بر به جای آوردن آن داشته است».

انتهای پیام/

منبع: tasnim

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا