دنده معکوس متروی تهران؛ خط یک بعد از ۲۳ سال جوان شد

آرمان خبر: خط یک مترو که از سال ۱۳۸۱ بدون بازسازی مانده بود، سرانجام در پروژهای فشرده و کمسابقه، جان تازهای گرفت. با جمعآوری هزاران تن بالاست و ریل فرسوده، و جایگزینی آنها با تجهیزات نو از ذوبآهن اصفهان، جنوب تهران حالا یک خط نوسازی شده و ایمن در اختیار دارد. این پروژه در کمتر از سه هفته به سرانجام رسید و مسئولان از ادامه نوسازی در دیگر بخشهای مترو خبر میدهند.
محسن هرمزی در سیصد و چهاردهمین جلسه شورای شهر تهران ضمن ارائه گزارش بازسازی خط یک مترو تهران در ایام نوروز، گفت: کارویژه ای در حوزه بهرهبرداری مترو و بازسازی بخش جنوبی خط یک انجام شده که گزارشات کامل را با جزئیات بیشتر ارائه خواهد داد.
وی با بیان اینکه خط یک مترو از سال ۱۳۸۱ به بهره برداری رسیده بود، خاطرنشان کرد: هیچ تعمیرات و نوسازی در طول این سالها انجام نشده بود. این بهسازی باید هرچند سال یکبار انجام شود تا نواقص از بین برود اما در طول عمر مترو چنین اتفاقی نیفتاده بود. به دلیل سختی کار این اقدام در دوره های قبل انجام نشده بود.
هرمزی با اعلام اینکه تمام ریل ها جمع آوری و ریل جدید از ذوب آهن اصفهان تأمین و جایگزین شد، تصریح کرد: هشت کیلومتر روسازی در ۲۰ روز انجام شد که در نوع خود بی نظیر بود. شهرداری با همت معاونت فنی و عمرانی اقدام مهمی را انجام داد که کمتر در مورد آن توضیح داده شد.
وی با تأکید بر اینکه به گفته یکی از معاونین اسبق حمل و نقل و ترافیک، جسارت اجرای این طرح در گذشته وجود نداشت، یادآور شد: مجموعه های پیمانکاری و شرکت بهره برداری مترو تهران اقدام ویژه ای انجام داد و امروز یک خط نوسازی شده کامل در جنوب شهر شاهد هستیم. تغییراتی از ایستگاه شوش تا علی آباد نیز باید صورت بگیرد که انجام خواهد شد.
رضا محمدنژاد بیدخت مدیرعامل شرکت بهره برداری مترو تهران و حومه با بیان اینکه این پروژه از اواخر سال ۱۴۰۲ آغاز شد، اظهار کرد: رقم پیمان نزدیک به ۱۹۰ میلیارد تومان بود.
وی افزود: بازسازی ها باید از ایستگاه شوش تا شهرری انجام می شد که در فاز اول از ایستگاه علی آباد تا شهرری، ریل ها به طور کامل جمع آوری و جایگزین شد.
محمدنژاد بیدخت با بیان اینکه ماشین آلات مورد نیاز تأمین و تمام تمهیدات اندیشیده شد، خاطرنشان کرد: خرابی هایی که پس از نزدیک به ربع قرن عمر، باعث شده بود بخش هایی از این خط کارایی خود را از دست دهد و در همین راستا نسبت به جایگزینی بالاست اقدام کردیم و با این کار، اولین هدف ما افزایش سطح ایمنی و ارتقاء کیفیت خدمات و جلوگیری از ورود آسیب های جدی به ناوگان بود.
مدیرعامل شرکت بهره برداری مترو تهران و حومه گفت: محدودیت هایی در پروژه وجود داشت و تردد کامیون ها در مسیر با مشکل وجود داشت و از سویی دیگر خطوط فشار برق قوی را در طول مسیر شاهد بودیم.
وی ادامه داد: اجرای هشت کیلومتر خط صورت گرفت و این درحالی بود که تنها هزار و ۷۰۰ متر در طول یک سال بهسازی شده بود اما طی ۲۰ روز چهار کیلومتر اجرایی شد. نزدیک به هزار و ۸۰۰ کامیون بالاست وارد محدوده شد و همین میزان بالاست نیز خارج کردیم.
محمدنژاد با بیان اینکه ۱۶ کیلومتر ریل وارد پروژه شد، تصریح کرد: ۳۵ دستگاه ماشین آلات سنگین و ریلی در محدوده فعال بودند و با استفاده از توان مجموعه های دانش بنیان، تست ها دینامیکی انجام شد و باعث شد دانش فنی ارزشمندی به شرکت بهره برداری مترو اضافه شود که در پروژه های بعدی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
مهدی اقراریان پس از استماع گزارش محسن هرمزی معاون حملونقل و ترافیک شهرداری تهران در جلسه امروز شورای شهر تهران در خصوص آخرین اقدامات انجام شده در حوزه حملونقل شهری و عملیات خط یک متروی تهران، اظهار کرد: معاونت حملونقل و ترافیک شهرداری تهران اقدام مهم و ارزشمندی انجام داد که قابل تقدیر است. از ابتدای دوره ایمنی خطوط مترو و تأمین تجهیزات مورد توجه شورا بود که با تلاشهای صورت گرفته ایمنی خط یک تأمین شد. درخواست داریم ایمنسازی خطوط همچنان ادامه داشته باشد و اگر حمایتی از سوی شورا نیاز است، اطلاع داده شود تا بتوانیم حمایت خود را از اقدامات انجام دهیم.
وی ادامه داد: دغدغه تأمین واگن هنوز وجود دارد و معطلی بیش از حد مردم در ایستگاههای مترو در برخی ساعات یکی از مشکلاتی است که نیاز به اضافه شدن واگن های مترو دارد. تا زمانی که دولت برای تمرکز بیش از اندازه در تهران کاری نکند، اقدامات ما مسکنهای کوتاه مدتی خواهد بود که مشکلات را حل نخواهد کرد. تهران یک لیوان است و اگر چند لیوان آب به آن اضافه کنیم سرریز میشود. امیدواریم تا زمانی که تهران با چالشی همچون زلزله و فرونشست مواجه نشده، فکری برای تمرکززدایی از آن شود.
در ادامه جعفر تشکری هاشمی دیگر عضو شورای شهر تهران در ادامه عنوان کرد: باید از کار ارزشمند شرکت مترو تشکر کرد؛ اصلاح خطوط بالاست یک کار ضروری بود که اگر انجام نمیشد، میتوانست خسارت و مشکلات ایمنی را به وجود آورد. نزدیک به ۴ کیلومتر از مسیر بالاست تهران اصلاح شده است، در حال حاضر ۱۳۰ کیلومتر مسیر بالاستی و ۱۷۰ کیلومتر مسیر تونلی وجود دارد.
رئیس کمیسیون عمران شورای شهر با تأکید بر لزوم مسئولیتپذیری دولت در این زمینه بیان کرد: مسیرهای هشتگرد، کرج و پرند همگی بالاست هستند و محدوده شهر تهران نیز محسوب نمیشوند و دولت باید مسئولیتهای خود را بر عهده گیرد.
تشکری هاشمی گفت: هر ۱۲ سال باید بالاست تعویض شود، مخصوصاً اگر خطی پرتردد باشد. تقاضای بنده این است که این موضوع مورد عنایت ویژه دولت قرار گیرد و همکاری لازم انجام شود.
وی با اشاره به کمبود امکانات و تجهیزات لازم برای عملیات بهسازی بالاست، گفت: ابزارآلات این کار کافی نیستند و قدیمی هستند شاید لازم باشد شهرداری تهران لایحهای بیاورد تا تجهیزات لازم برای تعویض، بهسازی یا نوسازی مسیرهای بالاست تأمین شود.
منبع: اکو ایران