گزارش برنامه توسعه فناوری های میکرو در سال 1403 منتشر شد

به گزارش گروه اجتماعی آرمان خبر، بر اساس ماده 1 «سند ملی توسعه علوم و فناوری نانو»، فناوریهای مواد، قطعات و سیستمهایی که در آنها یکی از ابعاد در مقیاس میکرو (0٫1 تا 1000 میکرون) باشد، به عنوان فناوری میکرو شناخته میشود.
این فناوریها در حوزههای مواد دارای اندازه میکرو، میکرو الکترونیک، سیستمهای میکرو الکترومکانیکی، میکرو روباتها، آزمایشگاه روی تراشه و میکرو حسگرها قرار گرفته و حوزههایی مانند میکروبیولوژی و سایر زیرمجموعههای زیستفناوری مستثنی شدهاند.
در گزارش منتشرشده توسط ستاد توسعه فناوریهای نانو و میکرو، اقدامات صورتگرفته در سال 1403 مرتبط با هر یک از چهار حوزه تمرکز «میکروالکترونیک»، «سامانهها و ابزارهای پایش خودتوان»، «الکترونیک چاپی» و «آزمونهای تشخیص بر بالین» تشریح شده است.
براساس این گزارش، برنامه توسعه زنجیره ارزش فناوری میکروالکترونیک و نیمههادیها، در سه محور توسعه فناوری، حمایت از توسعه صنعتی و توسعه تعاملات و جریانسازی در این حوزه پیگیری شده است.
سه طرح مطالعاتی «فناوریهای آینده در میکروالکترونیک»، «تجهیزات منتخب فبهای تولید تراشه» و «صنعت نیمههادی چین» و همچنین شناسایی و پایش آزمایشگاههای تخصصی در حوزه میکروالکترونیک، از جمله مطالعات مرتبط با فناوریهای میکروالکترونیک و نیمههادیها بودهاند که در سال 1403 و در راستای توسعه این فناوری انجام شدهاند.
برگزاری فراخوان مشترک با بنیاد ملی علم ایران در حوزه «مدارهای مجتمع با کاربرد خاص» (با دو طرح منتخب)، برگزاری مسابقه طراحی تراشه MEMS (با شرکت 15 طرح و تقدیر نهایی از 3 طرح) و برگزاری دو کارگاه تخصصی فناوری ساخت در مقیاس ریز (با شرکت 26 نفر در هر دوره) از دیگر اقدامات صورتگرفته در راستای توسعه فناوری میکروالکترونیک و نیمههادیها در سال 1403 بودهاند.
در محور حمایت از توسعه صنعتی میکروالکترونیک و نیمههادیها و در راستای حمایت از شرکتهای حوزه سنسورهای پیشرفته صنعتی و توسعه محصولات آنها، سه محصول آشکارساز شعله، حسگرهای ناوبری حین حفاری (GWD) و حسگر گازی برای شناسایی گاز هیدروژن سولفید برای دریافت تسهیلات به برنامه رینکست ستاد نانو (حمایت از فعالیتهای تحقیق و توسعه در شرکتهای صنعتی بزرگ و متوسط) در سال 1403 معرفی شده و جمعاً به میزان 90 میلیارد ریال از آنها در قالب ارائه تسهیلات حمایت شده است.
در نهایت و در محور توسعه تعاملات و جریانسازی در حوزه میکروالکترونیک و نیمههادیها، برگزاری دو نشست تخصصی با هدف شناسایی موانع موجود و ارائه راهکارهای اجرایی برای توسعه صنعت میکروالکترونیک و کسبوکارهای فبلس، برگزاری نمایشگاه ایرانترونیکس بهعنوان نخستین رویداد جامع کشور در حوزه میکروالکترونیک با حضور 31 شرکت و نهاد فعال و رونمایی از آشکارساز شعله (شرکت آسا اترس لیان)، بازدید از نمایشگاههای تخصصی با هدف شناسایی وضعیت استفاده از میکروالکترونیک و سنسورهای مرتبط در صنایع مختلف، بازدید از شرکتهای پیشرو در این حوزه با هدف بررسی روند توسعه و برنامههای شرکتهای موفق و همچنین انعقاد 6 تفاهمنامه با فعالان حوزه میکروالکترونیک و نیز تفاهمنامهای بین ایران و روسیه به نمایندگی ستاد نانو و شرکت ZNTC با هدف تحقیق و توسعه و تولید قطعات میکروالکترونیک مشترک منعقد شد.
اقدامات صورتگرفته در سال 1403 در راستای برنامه توسعه زنجیره ارزش فناوری سامانههای پایش خودتوان نیز، حول سه محور توسعه فناوری، حمایت از توسعه صنعتی و توسعه تعاملات و جریانسازی در این حوزه بودهاند.
دو طرح مطالعاتی «فناوریهای برداشت انرژی» و «سنسورهای پایش علائم محیطی خودتوان» و همچنین شناسایی و تحلیل زیست بوم متخصصان حوزه سنسورهای خودتوان، از جمله مطالعات مرتبط با فناوریهای سامانههای پایش خودتوان بودهاند که در سال 1403 و در راستای توسعه این فناوری انجام شدهاند.
در فراخوان مشترک با بنیاد ملی علم ایران در حوزه «برداشت انرژی» پس از دریافت و ارزیابی 39 طرح ارسالی، 5 طرح بهمنظور تأمین مالی در حوزه سرمایه انسانی ستاد نانو انتخاب شد که در نهایت یک طرح مورد تأیید قرار گرفت و 6 طرح نیز از سوی بنیاد علم ایران تأیید و با اعتبار مصوب جمعا 11850 میلیون ریال، مورد حمایت قرار گرفتند.
در محور حمایت از توسعه صنعتی سامانههای پایش خودتوان در سال 1403، در راستای حمایت از توسعه محصول سامانههای پایش خودتوان، پس از فراخوان ستاد توسعه فناوریهای نانو و میکرو، طرح «توسعه سنسورهای خودتوان بر پایه فناوری پیزوالکتریک جهت نظارت بر لولههای انتقال نفت و گاز» برای ورود به روند حمایتی با مبلغ 7 میلیارد ریال انتخاب شد.
در نهایت و در محور توسعه تعاملات و جریانسازی در حوزه سامانههای پایش خودتوان، علاوه بر نشستهای دانشگاهی در طول سال، برگزاری دو نشست تخصصی و مصاحبههای تخصصی در نمایشگاه ایرانترونیکس نیز از جمله اقدامات ستاد توسعه فناوریهای نانو و میکرو در سال 1403 بودهاند.
اقدامات صورتگرفته در سال 1403 در راستای برنامه توسعه زنجیره ارزش فناوری الکترونیک چاپی، حول سه محور توسعه فناوری، راهبری کمیته فنی و توسعه تعاملات و جریانسازی در این حوزه بودهاند.
ستاد توسعه فناوریهای نانو و میکرو طرح مطالعاتی «الکترونیک چاپی» را در راستای توسعه فناوری فناوریهای الکترونیک چاپی در سال 1403 به پایان رسانده و نتایج آن را منتشر کرده است. در محور راهبری کمیته فنی الکترونیک چاپی و پس از از سرگیری فعالیتهای این کمیته در سال 1403، بررسی پیشنویس استانداردهای ارسالی سازمان بینالمللی الکتروتکنیک و همچنین توسعه فعالیتهای کارگروههای کمیته فنی الکترونیک چاپی در دستور کار ستاد توسعه فناوریهای نانو و میکرو قرار گرفت و در نهایت در محور توسعه تعاملات و جریانسازی در حوزه الکترونیک چاپی، برگزاری دو نشست تخصصی و یک مصاحبه تخصصی در نمایشگاه ایرانترونیکس و بازدید از شرکتهای پیشرو در حوزه الکترونیک چاپی بهمنظور ارتقاء تعاملات با واحدهای فعال در این حوزه، اقدامات صورتگرفته در سال 1403 بودهاند.
براساس این گزارش، برنامه توسعه زنجیره ارزش فناوری ابزارهای تشخیص بر بالین نیز حول سه محور توسعه فناوری، حمایت از توسعه صنعتی و توسعه تعاملات و جریانسازی در این حوزه در سال 1403 اجرایی شده است.
طرح مطالعاتی «الزامات اخذ مجوز ابزارهای تشخیص بر بالین» و همچنین تدوین بانک اطلاعات زنجیره ارزش ابزارهای تشخیص بر بالین، از جمله مطالعات مرتبط با فناوریهای تشخیص بر بالین بودهاند که در سال 1403 و در راستای توسعه این فناوری انجام شدهاند. در سال 1403 فراخوان مشترکی با بنیاد ملی علم ایران با انتخاب 3 طرح برای حمایت با اعتبار مصوب جمعاً 9650 میلیون ریال برگزار شد.
در محور حمایت از توسعه صنعتی ابزارهای تشخیص بر بالین در سال 1403، در راستای حمایت از توسعه محصول این ابزارها، پس از برگزاری دومین فراخوان ستاد توسعه فناوریهای نانو و میکرو در این حوزه، با عنوان «طراحی و تولید زیرساختها و ابزارهای آزمونهای تشخیص بر بالین»، 10 طرح برای ورود به روند حمایتی با مبلغ جمعاً 147500 میلیون ریال (6 طرح در قالب گرنت و 4 طرح در قالب تسهیلات) انتخاب شدند.
در نهایت و در محور توسعه تعاملات و جریانسازی در حوزه ابزارهای تشخیص بر بالین، برگزاری دوره دو روزه «آشنایی با ضوابط رگولاتوری تجهیزات پزشکی در سطح جهان و ایران»، دوره آموزشی «آشنایی با الزامات قانونی و استانداردی در فرایند اخذ مجوز تولید تجهیزات پزشکی» و رونمایی از دستگاه قابل حمل تشخیص بیماریهای عفونی – آی فست (شرکت فناوری سریع تشخیص هوشمند) در نمایشگاه ایرانترونیکس از جمله اقدامات ستاد توسعه فناوریهای نانو و میکرو در سال 1403 بودهاند.
گزارش کامل اجرای برنامه توسعه فناوریهای میکرو در سال 1403 را میتوانید از اینجا دریافت کنید.
انتهای پیام/
منبع: tasnim