کشف اشیای هزاره اول قبل از میلاد تا دوره اسلامی در مازندران
بهگزارش آرمان خبر به نقل از اداره کل روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت میراث فرهنگی ، حسین نعمتی با اشاره به حفاری تیم باستان شناسی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مازندران با مجوز پژوهشکده باستانشناسی وزارت میراثفرهنگی، گفت: به منظور تعیین عرصه و پیشنهاد حریم و در نتیجه فصل اول کاوش، محوطه تاریخی چلاسر روستای الیت مرزن اباد، اشیای از هزاره اول قبل از میلاد تا دوره اسلامی کشف شد.
مسئول هیئت باستانشناسی محوطه تاریخی چلاسر روستای الیت مرزنآباد چالوس افزود: مطالعات باستانشناسی هیات کاوش در تپه چلاسر الیت آغاز و طی این گمانهزنی که نخستین فصل فعالیت پژوهشی در این منطقه بوده است شواهدی از معماری گورستان منحصر بفرد در مازندران، معماری مسکونی و اشیای از جنس نقره، برنز و اهن شامل زیور آلات و جنگ افزار به دست آمده است.
او محوطه الیت را از جمله استقرارگاههای دوره آهن، اشکانی، ساسانی تا دوره اسلامی(تا صفویه) برشمرد.
نعمتی با اشاره به اینکه وسعت این محوطه تا این لحظه از کاوش حدود ۲۵ هکتار است.که در کتاب از آستارا تا استرآباد استاد منوچهر ستوده نیز از این محوطه نام برده شده است.
مسئول هیئت باستانشناسی محوطه تاریخی چلاسر روستای الیت مرزنآباد از کشف و پاکسازی دو معماری گور که بر اثر حفاریهای غیرمجاز تخریب شده بود، خبر داد و گفت: زیورآلات و جنگ افزارهایی از جنس برنز، نقره و آهن با نقوش مختلف از این گورها کشف شد.
او با بیان این مطلب که معماری گور از نوع مگالتیک با پلان تقریبا مدور با زاویه تقریبا ۷۵درجه است، یادآور شد: این گورها با لاشه سنگهای بومی منطقه و با سنگهای دور ریز و خاک دپو میشد ورودی گور در ضلع جنوب شرقی در ابعاد ۸۰ در ارتفاع ۱۲۰ سانتی متر با ستونهای سنگی در دو طرف که با تخته سنگ بر روی آن ورودی ایجاد و با تخته سنگی بزرگ ورودی بسته میشده است.
نعمتی بیان کرد: چیزی که بسیار عجیب بوده این است که گورستان فوق در دورههای مختلف مورد استفاده قرار گرفته است و چنین معماری گور و تدفینی در روستای روار کردستان نیز کشف شده است.
محوطه تاریخی چلاسر روستای الیت مرزنآباد در ارتفاعات کوهستانی غرب مازندران شهرستان چالوس در مسیر جاده کندوان و در ارتفاع ۲۰۰۰متری از سطح آبهای آزاد قرار دارد.
منبع: rokna