تکنولوژی

تسهیم درآمد؛ تجربه موفق همکاری اپراتورها و شرکت های خصوصی

به گزارش خبرنگار اجتماعی آرمان خبر، داوود ادیب؛ رئیس هیئت‌مدیره انجمن شرکت‌های فناور هوش مصنوعی و اقتصاد دیجیتال ایران، با اشاره به رویداد سرمایه‌گذاری در صنعت ICT گفت: امروز مصادف است با روزی که دو سال پیش، در تاریخ 28 اردیبهشت، شهید خدمت دکتر رئیسی در یک مراسم رسمی به آقای رستگار، لقب «مرد میدان» را اعطا کردند، این مناسبت را برای یادآوری آن اتفاق مهم مغتنم می‌شماریم. این لقب نشان‌دهنده نقش بزرگ آقای رستگار در صنعت ICT کشور بود و اینکه رئیس‌جمهور وقت چنین لقبی را به او داد، اهمیت فعالیت‌های ایشان را اثبات می‌کند.

وی افزود: از دکتر یزدانیان رئیس پژوهشگاه فضایی ایران نیز به‌دلیل ابتکار عمل ویژه‌ای که امسال به خرج دادند، قدردانی می‌کنم. این حرکت بی‌نظیر تنها دو ماه پس از اعلام شعار سال اتفاق افتاد. معمولاً چنین اقداماتی در ماه‌های پایانی سال آن‌هم به‌صورت نمادین از سوی دستگاه‌ها انجام می‌شود، اما امسال دکتر یزدیان در دومین ماه سال پیشنهاد دادند که در کنار مراسم روز جهانی ارتباطات، یک رویداد سرمایه‌گذاری نیز برگزار شود؛ اقدامی دقیقاً در راستای تحقق شعار سال.

ادیب ادامه داد: این تصمیم نشان‌دهنده آن بود که صنعت ICT کشور برای تحقق شعار سال اعلام آمادگی کرده است. شرکت‌هایی که در این رویداد حضور داشتند، همگی از نوع شرکت‌های تخصصی، مادر تخصصی یا هلدینگ‌های دارای چندین شرکت زیرمجموعه بودند و آمادگی کامل خود را برای سرمایه‌گذاری در این حوزه اعلام کردند.

وی اظهار کرد: نحوه انتخاب این 12 شرکت نیز به‌گونه‌ای بود که تکراری نباشد و زنجیره‌ای کامل برای اجرای یک طرح ملی شکل بگیرد. به‌عبارت دیگر، اگر بخواهیم یک طرح ملی ICT را اجرا کنیم، از منابع تغذیه، تجهیزات انتقال، تجهیزات هسته، نقطه کُر و تا تجهیزات نهایی مانند مودم‌ها، همه اجزای لازم در میان این 12 شرکت وجود دارد. بنابراین، امکان اجرای یک طرح ملی به‌صورت کنسرسیومی از طریق همین شرکت‌ها فراهم است. همچنین این شرکت‌ها می‌توانند در هر نقطه از کشور که نیاز باشد، به‌صورت موضوع‌محور و تخصصی سرمایه‌گذاری کنند.

رئیس هیئت‌مدیره انجمن شرکت‌های فناور هوش مصنوعی و اقتصاد دیجیتال تصریح کرد: این رویداد به هیچ‌وجه نمایشگاه نبود. بازدیدکننده‌ای هم در آن حضور نداشت. این رویداد، در حقیقت، یک اعلام موجودیت به حاکمیت بود؛ اعلامی که بر پایه شعار سال، از سوی شرکت‌های بخش خصوصی صورت گرفت.

ادیب در ادامه تأکید کرد: اکنون باید منتظر واکنش حاکمیت و دولتمردان باشیم؛ اینکه آیا در برابر این اعلام آمادگی سرمایه‌گذاران اقدامی صورت خواهد گرفت یا خیر. شرکت‌ها پای کار آمده‌اند و سرمایه‌گذاری را اعلام کرده‌اند. حالا باید ببینیم آیا گوش شنوایی برای این اعلام وجود دارد یا نه.

وی خاطرنشان کرد: اگر بعد از این حضور گسترده و جدی سرمایه‌گذاران، دولت در هر وزارتخانه‌ای که باشد قدم پیش نگذارد، معنای آن این است که به شعار سال توجهی ندارد یا اصلاً شعار را قبول ندارد.

رئیس هیئت‌مدیره انجمن شرکت‌های فناور هوش مصنوعی و اقتصاد دیجیتال ایران، در ادامه سخنان خود درباره مدل سرمایه‌گذاران حاضر در رویداد گفت: در این نشست، شرکت‌هایی حضور داشتند که تخصصی بودند و قصد سرمایه‌گذاری واقعی داشتند. ما در حوزه سرمایه‌گذاری با یک تفاوت بنیادین مواجهیم؛ سرمایه‌گذاران معمولاً یا از جنس بانک‌ها هستند یا افرادی که صرفاً منابع مالی در اختیار دارند، اما این افراد معمولاً نه بر اجرای بهینه پروژه نظارت عالی دارند و نه توان ارزیابی دقیق طرح‌ها را.

وی افزود: اما در این رویداد، از میان 12 شرکت حاضر، تمام افراد کسانی بودند که هم ظرفیت تاب‌آوری سرمایه‌گذاری را دارند و هم کارآفرین محسوب می‌شوند. آن‌ها عدم قطعیت را می‌پذیرند و ریسک‌پذیر هستند؛ ویژگی‌هایی که برای سرمایه‌گذاری در شرایط خاص اقتصادی کشور کاملاً ضروری است.

ادیب ادامه داد: این افراد نه‌تنها سرمایه‌گذار هستند، بلکه خودشان نیز به منابع مالی دسترسی دارند. اینکه چه میزان سرمایه‌گذاری صورت گیرد، بستگی به ابعاد پروژه دارد و طبق گفتگوهایی که با این عزیزان داشتیم، هیچ محدودیتی برای سقف سرمایه‌گذاری قائل نیستند.

وی در پاسخ به پرسشی درباره سابقه این شرکت‌ها در اجرای مدل‌های مشارکتی تأکید کرد: بله، برخی از این شرکت‌ها هم‌اکنون نیز در حال فعالیت با اپراتورها به‌صورت مدل «تسهیم درآمد» هستند. به این معنا که خودشان سرمایه‌گذاری کرده‌اند، سخت‌افزار و نرم‌افزار مورد نیاز را تأمین کرده‌اند و در حال حاضر درصدی از درآمد اپراتورها به آن‌ها اختصاص داده می‌شود. این یکی از مدل‌های رایج و موفق در دنیا است که در ایران نیز به‌صورت دوجانبه و موثر اجرا شده است.

ادیب در ادامه با اشاره به چالش‌های پیش‌رو اظهار کرد: موضوع مهمی که نباید از آن غافل شد، بحث ناترازی‌هایی است که در فرآیند اجرا ممکن است رخ دهد؛ همان چیزی که آقای رستگار همواره با تعابیر «قلم سفید» و «قدم سیاه» مدیران از آن یاد می‌کنند. حرف‌های خوبی زده می‌شود، رویدادهای اثرگذاری برگزار می‌شود، اما زمانی که به مرحله عمل می‌رسیم، رفتارها و اقدامات با آن حرف‌ها مطابقت ندارند.

وی تصریح کرد: یکی از دغدغه‌های اصلی ما این است که اگر این 12 شرکت به مرحله عقد قرارداد یا تفاهم‌نامه با اپراتورها یا سایر نهادهای مسئول برسند، قراردادها باید دوطرفه و عادلانه باشد. اما آنچه معمولاً مشاهده می‌شود، قراردادهای یک‌طرفه‌ای است که باعث ایجاد ناترازی بزرگ در فرآیند اجرا می‌شود و این موضوع می‌تواند به اعتماد سرمایه‌گذاران آسیب بزند.

ادیب خاطرنشان کرد: امیدوارم بتوانیم در کنار برگزاری موفق این رویداد، حواشی آن را هم به‌درستی مدیریت کنیم، به‌ویژه در زمینه تنظیم قراردادها، تفاهم‌نامه‌ها و مدل‌های مشارکتی؛ تا در نهایت، این تجربه به‌عنوان الگویی موفق برای سایر شرکت‌هایی که هنوز وارد عمل نشده‌اند، مورد استفاده قرار گیرد و اعتماد آن‌ها جلب شود.

وی در پایان گفت: اینکه امروز تنها با تعداد محدودی سرمایه‌گذار در این رویداد حضور پیدا کردیم، به‌دلیل عدم اعتماد کافی شرکت‌های خصوصی است. باید این اعتمادسازی صورت گیرد تا ان‌شاءالله در رویداد سال آینده که امیدواریم باز هم با میزبانی پژوهشگاه فضایی و دکتر یزدانیان برگزار شود بتوانیم با حضور گسترده‌تر سرمایه‌گذاران روبه‌رو باشیم. امنیت و اعتماد دو مؤلفه حیاتی برای موفقیت چنین رویدادهایی هستند.

انتهای پیام/

منبع: tasnim

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا